Asystent głosowy to opcja dostępna zarówno w telefonach z systemem Android jak i w iPhonach. Siri jako pierwsze zastało zaprezentowane przez Apple jako asystent głosowy w iPhonach. Następnie Google postanowiło wypuścić na rynek swoją wersję aplikacji pod nazwą Google Now. Zarówno jeden jak i drugi asystent głosowy działają bardzo dobrze, nie mniej jednak to właśnie aplikacja na Androida szybciej znajduje interesujące użytkowników informacje.

Niewątpliwie wadą w jednym jak i w drugim przypadku jest fakt, że polscy użytkownicy nie mają możliwości uzyskania odpowiedzi w swoim ojczystym języku. Głosowi asystenci mają jednak nie tylko wymiar praktyczny i pomocny dla użytkowników, ale często są też formą rozrywki i zabawy. Tutaj zdecydowanie wygrywa Siri, która w najnowszych wersjach systemowych jest niemal kompanem rozmowy dla właściciela iPhona. Patrząc na to kryterium warto jest się jednak zastanowić, po co nam tak naprawdę jest potrzebny asystent głosowy i czy jest to czynnik, który powinien mieć decydujący głos w kwestii wyboru pomiędzy Androidem a iPhonem. Chcesz zacząć blogować? Załóż blog, ale najpierw… hosting domen