Naturalnym jest, że posiadając własny dom zapewnimy sobie odpowiednie oświetlenie, poprzez zamontowanie odpowiednich lamp w całym domu. W każdym, nawet najmniejszym pomieszczeniu znajdzie się lampa, która będzie miała nam je oświetlać, tak abyśmy mogli się po nim swobodnie poruszać, ale jednocześnie żebyśmy mogli też zajrzeć w każdy jego kąt. Ale nie zawsze myślimy o tym, że dom to nie jedyne miejsce, w którym powinniśmy zadbać o prawidłowe oświetlenie. Powinniśmy je zamontować także w ogrodzie, zwłaszcza jeśli planujemy spędzić w nim więcej czasu i chcemy mieć pewność, że spokojnie będziemy mogli z niego korzystać również wtedy, gdy dookoła będą panowały ciemności.

Jaki mamy wybór?

Przede wszystkim możemy postawić w naszym ogrodzie niewielkie lampy, które będą świeciły na wysokości naszych nóg. Mogą one być wbijane w ziemię, mogą mieć ciekawe kształty zwierzątek czy kamieni, a więc poza samą funkcją oświetlania ścieżki, w ciągu dnia będą mogły być również ozdobą naszego ogrodu. Takie lampy mogą być zasilane na baterie, ale również możemy się zdecydować na podciągnięcie prądu do ogrodu, tak abyśmy mieli pewność, że to oświetlenie będziemy mieli zawsze wtedy, gdy będziemy potrzebowali i że nagle nam nie zabraknie tego światła. Poza tym, lampy do ogrodu mogą posiadać panele słoneczne, a więc w ciągu dnia będą się ładowały, dlatego warto je ustawić w najbardziej słonecznym miejscu, a w nocy będą nam pięknie oświetlały cały ogród.

Możemy je wówczas wykorzystać albo do oświetlenia ścieżki, albo do oświetlenia miejsca, w którym znajduje się ławeczka, tak abyśmy zawsze mogli siedzieć w przyjemnym świetle.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Kiedy już wybierzemy lampę do ogrodu, taką która będzie dawała odpowiednio dużo światła, to powinniśmy się zastanowić nad tym, jak ma ona wyglądać. Pamiętajmy, że poza swoją podstawową funkcją, którą będzie spełniała w nocy, w ciągu dnia może być ozdobą ogrodu, może go szpecić, a może jej w ogóle nie być widać. Dlatego też, warto się zastanowić czy chcemy zamontować lampki w podłożu, które będą świeciły od dołu i nie będzie ich widać? Czy może takie niewielkie, ukryte w ogrodowych figurkach? A może chcemy w naszym ogrodzie postawić niewysokie lampy, które będą stylizowane na lampy uliczne? Możliwości jest naprawdę sporo, dlatego powinniśmy się dokładnie zastanowić, co najbardziej będzie nam się podobało, ale też co najlepiej będzie pasowało w naszym ogrodzie.

Jeśli jest on niewielki, może się okazać, że najlepiej sprawdzą się lampy montowane w podłożu, albo takie ukryte w ogrodowych figurkach. Jeśli jednak nasz ogród ma sporą powierzchnię, to możemy pomyśleć o takich stylizowanych na dekoracyjne latarnie uliczne. Najważniejsze, żeby zapewniały nam odpowiednią ilość światła. Warto zobaczyć jakie mamy tutaj możliwości, przekonać się, jak mogą wyglądać takie lampy do ogrodu i które z nich najbardziej będą pasowały do naszego.

Wtedy będziemy z chęcią w nim przebywali.

www.superusmiech.com.pl