Krew przez cały czas krąży w naszym organizmie – dociera do każdej komórki i dostarcza jej niezbędny do funkcjonowania tlen. Czasami jednak krew ma problemy w przepływaniu i natrafia w tętnicach na przeszkody. Wykryć te niedrożności i blokady można w trakcie specjalistycznego badania tętnic. W procesie transportu krwi największą rolę odgrywa serce oraz tętnice.

Jednak nie tylko one – ciało ludzkie jest wypełnione drobnymi naczyniami krwionośnymi, dzięki którym każda komórka jest zaopatrywana w substancje odżywcze. Wszelkie zaburzenia w układzie krwionośnym szybko dają o sobie znać – organizm zaczyna źle funkcjonować i człowiek w dokuczliwy sposób to odczuwa. Jednak postawienie trafnej i jednoznacznej diagnozy nie jest takie proste – trzeba przecież zajrzeć w głąb ludzkiego organizmu. Jak zatem zbadać tak trudne elementy ludzkiego ciała jakimi są tętnice? Tutaj wykorzystuje się badania ultrasonograficzne, która pozwalają wykryć w tętnicach takie przeszkody jak np.

zwężenia czy też zakrzepy. Nawet niewielki zakrzep czy też zwężenie tętnicy mogą okazać się niebezpieczne i mogą prowadzić do przykrych konsekwencji, np. do udaru mózgu. Aby uniknąć niebezpiecznych powikłań w trakcie badania tętnic lekarz przeprowadzający badanie powinien zwrócić uwagę na każde, nawet najmniejsze odstępstwa od normy jakie występują w budowie tętnic.

Żadnych zmian nie należy lekceważyć, gdyż mają one tendencję do szybkich zmian i narastania. W przypadku wykrycia blokad w tętnicach lekarz powinien niezwłocznie podjąć stosowne leczenie.