Wiele razy słyszymy o śmierci spowodowanej zawałem serca. Dotyka on zarówno ludzi starszych jak i w średni wieku, a także małe dzieci. Co powoduje jego wystąpienie? Czy należy się go obawiać i w jaki sposób chronić przed nim swoje serce? Kolejną niepokojącą kardiologów chorobą jest arytmia, która potrafi utrudnić codzienne funkcjonowanie. Warto zapoznać się z tymi dwoma schorzeniami, ponieważ dotykają coraz większą część dzisiejszej populacji.

Zawał serca

Czym spowodowany jest zawał serca? Najczęściej wywołuje go bardzo długie przebywanie w stanie stresu. Nie można w nieskończoność spędzać życia poddenerwowanym. Należy pozwolić sobie na chwile relaksu. Zwłaszcza, gdy w rodzinie ktoś już toczy lub toczył walkę z zawałem serca.

Przypadłość ta jest dziedziczna. Dlatego każdy kto miał w rodzinie osobę chorującą na te schorzenie powinien poddawać się regularnym kontrolom oraz unikać czynników, które prowadzą do wystąpienia zawału. Oprócz stresu i szansy na odziedziczenie dochodzi jeszcze kwestia nadwagi. Zła dieta prowadząca do nadmiernych kilogramów, nie tylko negatywnie wpłynie na nasz wygląd i samopoczucie, ale może zaszkodzić sercu.

Palenie papierosów również przyspieszy symptomy prowadzące do zawału.

Arytmia – co o niej wiemy dzięki kardiologii?

Osoby chorujące na arytmie mają problem z nieprawidłowym rytmem bicia serca. Dochodzi do nieregularnych uderzeń albo nagłego zwolnienia rytmu oraz jego przyspieszenia. Warto od czasu do czasu samodzielnie spróbować skontrolować sposób pracy jednego z najważniejszych, ludzkich organów.

Zaburzenia jego rytmu wpływają niekorzystnie na ogólne samopoczucie i codzienne funkcjonowanie. Powoduje również niemożliwość wykonywania większego wysiłku, co ma ogromne znaczenie zarówno dla ruchliwych dzieci jak i notorycznie zabieganych dorosłych. Przyczyn omawianego schorzenia należy szukać w zwyrodnieniu mięśnia sercowego. Kardiolodzy wskazują też na nadciśnienie tętnicze oraz niedokrwistość serca.

Zdarza się również, że na skutek nieodpowiedniej ilości elektrolitów stanowiących składnik krwi może wystąpić arytmia. Dlatego niezbędne jest profilaktyczne wykonywanie badań. Ignorowanie złego samopoczucia może mieć opłakane skutki. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest wizyta w gabinecie specjalisty.

www.ospanaswiecie.com.pl