Nowoczesne urządzenia mobilne wyposażone są w ogromną liczbę przydatnych podzespołów. Telefon czy tablet może zbierać dane na temat naszej lokalizacji, własnej orientacji względem podłoża, odnośnie prędkości z jaką podróżujemy czy tego, w jaki sposób korzystamy z urządzenia. Wszystkie te informacje mogą stać się cenną bazą dla interesujących aplikacji.

Android pozwala na to, by programy mogły korzystać ze zbieranych danych, dzięki temu tworzenie wszechstronnego oprogramowania jest możliwe na większą skalę niż w przypadku np. iPhone’a. Aplikacje mogą otrzymać bardzo duże kompetencje, jeśli chodzi o ingerowanie w działanie systemu i przetwarzanie zebranych informacji.

W pewnych okolicznościach może to być również wada – jeśli użytkownik zainstaluje lekkomyślnie niezaufane oprogramowanie, może ono kasować pliki lub przechwytywać dane osobowe. Na szczęście przed dokonaniem instalacji zawsze istnieje możliwość sprawdzenia zakresu działania programu. Jeśli uznamy, że aplikacja żąda zbyt wiele, możemy po prostu zrezygnować z instalacji.

Oczywiście bez problemu usuniemy też programy, które wcześniej ściągnęliśmy na urządzenie i które okazały się zbyt inwazyjne.