Trend dbania o swoje zdrowie i sylwetkę coraz bardziej opanowuje Polskę. Kobiety, ale również mężczyźni zaczynają walczyć z nadmiarem kilogramów, zmieniają tryb życia i podejmują się różnego rodzaju aktywności fizycznych. Często zaczynają się również odchudzać. Odchudzanie przynosi wiele pozytywnych dla zdrowia i ciała efektów, jednak może być także niebezpieczne, o czym często się zapomina. Decydując się na próbę utracenia zbędnych kilogramów, należy w sposób przemyślany i stopniowy zmieniać swoje nawyki i zachowania.

Powinno się zacząć uprawiać sport, jednak ważne, aby mieć przy tym na uwadze swoją kondycję i możliwości organizmu. Warto pomyśleć również o zmianie diety, przy której doborze może pomóc wykwalifikowany specjalista z zakresu dietetyki. Nie można natomiast głodzić organizmu, gdyż może to prowadzić do poważnych zaburzeń jego działania. Proces odchudzania powinien być racjonalny i kontrolowany. Zbyt rygorystyczna dieta i nadmiar aktywności fizycznej mogą wzbudzić opór organizmu nieprzyzwyczajonego do takich czynności.

Dlatego tak ważne jest stopniowe zmienianie nawyków żywieniowych i wprowadzanie większej ilości ruchu.

www.hokej.podhale.pl