Współczesność naznaczona jest pośpiechem i towarzyszącym mu stresem. Ludzie nie wytrzymują natłoku obowiązków, zawrotnego tempa życia i braku czasu na przyjemności czy odpoczynek. To wszystko sprawia, że coraz łatwiej popadają w nałogi, których później trudno im się pozbyć. Zagrożeniem dla wielu osób są papierosy traktowane jako sposób na ukojenie nerwów. Często są także palone ze względu na sam ich smak i zapach, który dla palaczy jest przyjemny, natomiast bywa zmorą dla niepalących osób z ich otoczenia.

Niebezpieczeństwo stanowi także alkohol, który niektórzy spożywają jedynie okazyjnie, natomiast inni bardzo często. Lampka wina czy drink jest dla nich bowiem sposobem na zrelaksowanie się po ciężkim i stresującym dniu. Do nałogów, które szkodzą zdrowiu zaliczyć można także uzależnienie od kawy czy od słodyczy. Nie ulega wątpliwości, że nałogi są bardzo szkodliwie dla zdrowia i przyspieszają proces starzenia się. Dlatego chcąc zachować dobry stan fizyczny i psychiczny, powinno się unikać wszelkich uzależnień.